Juadah santapan keluarga malam ini
Menu pembuka selera...
Sambal tempoyak mentah, kegemaran seisi keluarga
Bahan2 :
ikan bilis - dibasuh
Cili besar (kalau nak lebih pedas menyengat, campurkan cili api)
sedikit garam.
Cara2 :
Tumbuk semua bahan sekaligus
Tak perlu lumat
Hidangkan dalam piring bersama tempoyak.
Sambal tumis ikan bilis garing
Bahan-bahan :
Ikan bilis, goreng garing
Bawang besar potong slices
Bahan tumis :
bawang putih, bawang merah - blender
cili kering - blender
Asam keping - 1 keping kecil @ 1/2 keping (kalau besar)
Kentang, potong2 ikut suka (slice @ wedges) - goreng sampai empuk
Cara2..
Tumis bahan tumis hingga 1/2 garing, masukkan bawang potong
Goreng lg sampai bahan tumis garing
Perasakan garamnya masukkan ikan bilis goreng garing & kentang yg telah di goreng
balik2kan sampai cili rata.. tutup api.
Hidangkan & sedia untuk di makan.
Asparagus goreng campur ayam
Bahan2:
Seikat asparagus segar - di potong seinci-seinci
Sekeping dada ayam - di potong2 sebesar hujung telunjuk
Bawang putih - dimayang
Bawang merah - dimayang
Cili merah - dihiris
Sedikit sos tiram
Cara2 :
Tumis bawang putih & bawang merah \
Bila bawang agak layu, masukkan daging ayam
Bila daging ayam agak hampir masak, masukkan asparagus yg telah dipotong2
masukkan sos tiram, rasa dah terasa masin ke belum
Kalau kurang masin, baru tambah sedikit garam, sebab sos tiram dah memasinkan makanan
Masukkan cili potong
Kacau2 biar serata ayam & asparagus, tutup api & hidangkan
Tak perlu masak lama sangat, sebab asparagus sedap rangup2.
Selamat menjamu selera...
No comments:
Post a Comment