Cotton Soft Japanese Cheesecake
Sumber oleh : alma@myresipi.com
Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar - saya guna susu cair dalam tin
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon
Cara-cara
Utk adunan A:
Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler.
Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
Utk adunan B:
Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati.
Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
Bakar kek lebihkurang sejam, dgn cara "au bain-marie" (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu camner, boleh rujuk kat sini!!!.. Siap ada cara2 bergambar lagiks..
Terimakasih kepada tuan blog.. :)
P/s.. Nnt saya edit semula entry ni elok2. Hehehe
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
No comments:
Post a Comment